Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u regiji, Biciklističko društvo “Sloga” iz Varaždina, u ponedjeljak je obilježio 120 godina neprekidnog rada. Riječ je o klubu koji je svih ovih godina jedini koji je sačuvao izvorno ime, ali i jedini koji je stopio svakodnevnu potrebu svojih sugrađana – bicikl, sa sportom.

Podsjetimo, Društvo je osnovano 24. srpnja 1897., a osnivač i prvi predsjednik bio je Andro Siber. Društvo se ispočetka sastojalo od vozača iz obrtničkih, radničkih i službeničkih obitelji kao i starijih stanovnika, budući da je sve do završetka Prvog svjetskog rata mlađima od 20 godina bila zabranjena vožnja biciklom.
Početkom 20. st. biciklizam je neizostavna sportska aktivnost, a već 1907.g. bilježi se jedna od prvih utrka vozačica “Sloge”. Iste godine pod okriljem “Sloge” javlja se i jedan izuzetan šampion, Milan Meniga, koji pobjeđuje na velikoj utrci Beč- Graz- Beč (1908.g.), a godinu kasnije postaje i prvak Južnih Slavena. U razdoblju između dva svjetska rata, biciklistička aktivnost slabi, ali već 1929. g. započinje rivalstvo između dva gradska kluba – VKB-a i “Sloge”. Veća skupina vozača obaju klubova sudjeluje na prvenstvu Jugoslavije, na kojem najveći uspjeh postiže mladi “Slogin” junior Vladimir Žabčić.

Kada bi se trebao izdvojiti jedan dio bogate klupske povijesti, svakako se treba prisjetiti trojca Tomašić, Kolarić, Remar koji je 1968. godine ispisao važan dio blistave klupske povijesti. Oni ostaju juniorski cestovni i brdski prvaci Jugoslavije i Hrvatske te juniorski prvaci Jugoslavije na 4000 metara dohvatne vožnje na trkalištu. Isti uspjeh ponovili su te godine i na brdskom prvenstvu Hrvatske. Na krilima njihova uspjeha, “Sloga”dobiva mnoga priznanja Biciklističkih saveza Jugoslavije i Hrvatske – “Sloga” je proglašena najboljim sportskim društvom Varaždina, a Antun Remar, koji je i danas aktivan u klubu, najboljim sportašem.

“Sloga” se i danas može pohvaliti da je odgojila i odgaja vrhunske bicikliste na svjetskom nivou. Među njima su svakako Radoslav Rogina i Krstijan Đurasek koji je u nedjelju završio svoj nastup na najprestižnijoj svjetskoj biciklističkoj utrci “Tour de France”. Đurasek (UAE Emirates) je utrku okončao na 50 mjestu. Inače, Društvo svoje aktivnosti nastavlja u novouređenim prostorima na stadionu u Zagrebačkoj ulici.

-Novouređeni prostori znače i kvalitetnije i bolje uvjete koji bi se prije svega trebali prepoznati u narednom razdoblju u radu s mlađim uzrastima. Upravo na njima fokusiramo rad kluba jer želimo odgojiti nove biciklističke zvijezde poput Đuraseka. Društvo i dalje iza sebe ima zapažen rad i rezultate koji prvenstveno počivaju na entuzijazmu i volonterskom radu u Klubu. Na tome ovom prilikom zahvaljujem svima koji su svih ovih godina dio sebe i svog sportskog znanja i rada ugradili u Klub – istaknuo je povodom obljetnice predsjednik BD Sloga Dubravko Vrdoljak.

U suradnji BD Sloga i Varaždinskog kluba kolekcionara, povodom obljetnice je promovirana i poštanska omotnica s grbom Kluba, a svi zainteresirani su na sam dan obljetnice svoje pošiljke mogli slati s prigodnim žigom kluba.